ebenhartcomedy.se

ebenhartcomedy.se

Aktuellt om stand-up.

Och mina möten med publiken, tankar och reaktioner.

Ett omtumlande år.

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Friday, December 31 2010 01:03:27

2010 blev väl inte riktigt vad jag hade hoppats på. Efter en bra höst och vintersäsong 09 och med överraskande många bokningar i januari-mars såg jag med tillförsikt fram till 2010. Och det började bra med många roliga företagsjobb bl.a. i Stockhom, Helsingborg & Perstorp i januari. Och det fortsatte i februari med två konferencierjobb på The Tivoli som var rikgtit bra, roligt företagsjobb i Göteborg, men det var nog i Folkets Hus i Alvesta som det tände till så där extra bra. Jag var en av fyra föreläsare. Temat för dagen var "Möte med människor." Och vilken explosion av skratt och applåder det blev under mina 60 minuter. Här snackar vi rätt forum. Så roligt! Även i mars var det mycket jobb och det gick fantastikst bra rakt igenom.

Sen kom den första motgången. Min pappa skulle opereras för en tumör på tjocktarmen. Tre dagar efter operatioen får dom aktuopera honom igen, då tjocktarmen hade brustit. Han låg på intensiven i åtta dagar och vi slets mellan hopp och förtvivlan, Men han repade sig och kom upp på salen igen. Efter cirka en månad var han hemma igen. Men det var en tung period som satte sina spår. Jag fick avboka ett firmagig i Stockholm, mitt första någonsin. Men som läget var då så fanns det inget allternativ.

Efter en månads uppehåll med allt vad som hade med stand up att göra var jag så tillbaka igen. Men jag kommer ihåg att det var väldigt segt i början. Ja, det tog rätt långt tid att komma tillbaka igen. Framförallt tog det långt tid att känna den riktiga glädjen igen.

Som tur var gjorde vi ett jobb med Tre Flugor i Gävle. Det kändes både tryggt och skönt att vara tillsammans och träffa Arja, Martin och Lars igen. Sen gjorde ju även Tre Flugor stor succé på Lunds Humor Festival.

Men det var kanske först i junimånad som jag började få tilbaka flytet igen. Eller framförallt få tillbaka glädjen med stand upen. Och då minns jag kanske bäst Kalmar FFs 100 -års jubileum på slottet. Jag var Toastmaster och det blev en lyckoträff! Roligt avar det också att jobba med Ida Seve igen. Det blev lite comedy, specialmaterial och även lite sång.

Julimånad är semestider, men även lite comedy i sommarsverige.

I början på september var det Stockholm Comedy Festival. Där körde jag två kvällar på Mosebacke. Annars var det kanske roligast att träffa kollegorna!

Sen kom motgång nr. två. I mitten av september vaknar jag en morgon och ser suddigt med högerögat. Givetvis så går jag några dagar innan jag köper en ögonsalva på apoteket, när inte det hjälper går jag till optikern som inte hittar något. Förutom att han tycker att jag ska skaffa läsglasögon. Sen blev det vårdcentralen,(21 sept.) där läkaren ringer upp till ögonmottagninge i Ljungby. Dom vill att jag ska komma upp dagen efter. Nu gick inte det på grund av att Tre Flugor skulle jobba i Malmö den dagen/kvällen. Så den 23 sept. 07:15 sitter jag på ögonmottagningen i Ljungby. 9,5 timme senare går jag ut från Ljungby lasarett, nu med vetskapen om att jag har fått en infarkt på synnernven.
Jo, man kan tydligen få det. Men varför jag hade fått den, det visst dom inte. Och nu, tre månader senare, vet dom fortfarande inte.

Och sen den 23:e har jag åkt fram och tillbaka till Ljungby eller Växjö, för att ta prover, kolla resultat, kolla mina ögon, ta fler prover, spruta in radioaktivt läkemedel i kroppen, kolla resultat osv. osv. Tre gånger i veckan i tre månader! Och jag vet väl i princip lika mycket nu som jag visste den 23:e. Det har blivit många prover, och problemet är att alla prover som jag har tagit har varit bra. Ja, förutom kolestrolvärdet, som var lite högt, men det fick jag reda på redan den 23:e.

Men? Sen räckte det tydligen inte med en infarkt, så i slutet på oktober (27:e) får jag en till, i samma öga? (synfältet blir suddigare)

Och även om jag var orolig innan så är det inte utan att man blir ännu mer konfunerad nu. Med tanke på att jag varit hos läkaren varje vecka! Och under tiden får jag alltså en infarkt till. Jag frågade läkaren hur stora riskerna är att jag ska få fler, och i så fall om det kan komma i andra ögat? En fråga som jag egentligen kanske inte ville ha svar på? Men jag fick det svaret jag befarade. -Så länge vi inte vet orsaken så kan vi inte garantera något.

När jag gick ut från lasarettet den 23:e september så började även min tid som tablettmissbrukare! Jag har inte stoppat i mig så många tabletter på 49 år som jag gjort de senaste tre månaderna. Och nu kommer biverkningarna som en nyårshälsning i brevlådan. Som tur är håller jag på att trappa ner på kortisontabletterna som jag har tagit 80 mg. (8 tabletter) per dag! Biverkningar? Jodå. från 72 kg till 80! På en månad. Sen tar jag andra tabletter också, varav en ska motverka mitt "höga" kolestrolvärde? Nu vet jag inte om den gör det. Vad jag däremot vet är att jag får hjärtklappning och kramp i musklerna av den. Och det är obehagligt! Nu har alltså två av de 53 "eventuella" biverkningarna. Men jag vet fortfarande inte om den hjälper till det den är gjord för?

Vad vet jag då efter tre månader? Jag vet att jag alltid kommer att få leva med detta. Har synnerven blivit skadad så kan den inte läkas. Jag hoppas också på ett svar från läkarna. Det är många specialister inblandade, men fortfarande ingenting konkret.
Och det känns nästan som om dom inte kommer längre. Men jag hoppas jag har fel.
Det har varit tre tunga månader, och humöret går upp och ner. Problemet är att ju mer jag tänker på det ju värre blir det. Och det är mitt stora problem just nu. Jag måste försöka att sluta tänka på det helt enkelt. Jag kan inte göra något åt det, och det blir absolut inte bättre av att tänka på det. Det är enkelt att säga men värre att genomföra. Med tanke på att jag blir varse om det när jag vaknar på morgonen och det finns där tills jag lägger mig.

Förutom när jag står på scen! Det är faktiskt enda gången som jag inte tänker på det!
Och jag hoppas att det inte har påverkat min comedy. Och jag hoppas att jag kan få ut något roligt av detta!

Och så hoppas jag att vi ses 2011!

Gott Nytt År, och ta hand om Er!

  • Comments(1)//blog.ebenhartcomedy.se/#post385

GOD JUL!

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Friday, December 24 2010 08:18:00

Jag önskar Er alla en riktigt GOD JUL!

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post384

Jullunchen på Nibe

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Thursday, December 23 2010 08:48:28

Igår gjorde jag mitt sista gig för året, och det var på hemmaplan. Nibes jullunch! 670 pers hade bänkat sig i den snyggt dekorerade idrottshallen. Och efter jullunch, blockflöjtsspelning av tredjeklassarna, julsånger, Gerterics (VD:ns) jultal så var det dags för mig att avsluta eftermiddagen, innan alla skulle få sin julklapp. Jag tog upp lite av vad Gerteric pratat om, lite allmänt snack om julen, sen avslutade jag med specialmaterial om året som gått på Nibe.

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post383

Säsongsavslutning på Ranchen!

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Friday, December 17 2010 09:32:55

Igår var det säsongsavslutning på JA-Ranch, och som vanligt var det den numera traditionella Rookiekvällen som avslutade säsongen. På scen igår stod Birgitta Lowén (Hässleholm) Micke Hallqvist (Kristianstad) Pierre Mathisson (Markaryd) Conny Hansson (Landskrona) & Lars Taps (Helsingborg) Vi har alltid varit bortskämda med bra publik på ranchen och det har väl bara hänt en gång att det har varit någon i publiken som stökat lite. Och fast det var julbord igår så var det en lugn samling människor som samltats. Nästan lite för lugn? Ja, jag kände att det var väldigt svårt att få till dialogerna med publiken. Det blev inte så mycket av det. Det brukar alltid rulla på bra, men igår var det lite si och så med publiksnacket. Vi hade inte heller jättemycket folk, cirka 60 pers. och det gör ju sitt, det blev inte det där trycket som man är van vid på ranchen. Nu blev det en bra kväll ändå, kanske lite för lång men helheten för kvällen får nog ändå betyget godkänt. Extra roligt var det att se Lars Taps som gjorde en riktigt bra avslutning på första akten. En stor eloge ska även Biggan Lowén ha som kom till ranchen trots feber och allmänt krasslig. Syntes inte på scen! Bra jobbat Biggan!

Stort tack till alla komiker som gästat ranchen under året!

Även stort tack till Linda och Daniel som ser till att Gunghult med omnejd kan få uppleva stand up på nära håll!

Vi återkommer till våren med mer stand up!

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post382

Bra kväll på The Tivoli

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Thursday, December 16 2010 09:55:54

Igår var det säsongsavslutning på The Tivoli och det blev ännu en bra kväll, med mycket folk och go stämning. Thomas Petersson var givetvis i högform och avslutade kvällen med 45 min. lysande comedy! Jag fungerade som konferencier under kvällen, och hade riktigt roligt. Fick till mycket här och nu, samt många roliga dialoger med publiken. Kul.
Ludde Samuelsson utvecklas hela tiden, och det är alltid roligt och se honom. Danial Al Akbari var orolig på grund av den höga medelåldern i publiken, och hans farhågor besannades, det tog tvärstopp. Men den yngre generation som var på plats, tyckte annorlunda.

Ikväll blir det "Rookikväll på ranchen." Det kommer också att bli roligt!

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post381

Cargotec på Ranchen.

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Wednesday, December 15 2010 10:38:20

Igår var jag på ranchen i Gunghult, och pratade med 43 "gobbar" och två tjejer! Det var Cargotec Sweden AB från Ljungby (tillverkar truckar) som under dagen hade haft en temadag och avslutade med julbord och stand up. Och igår fick jag ingenting gratis, det blev till att jobba intensivt i 50 minuter, och jag lyckades att jobba upp stämningen så helheten ble till slut helt ok. Blev ändå lite förvånad över all den positiva respons jag fick efteråt.

Ikväll ska jag vara konferencier på The Tivoli i Helsingborg, och i morgon blir det ranchen igen. Då är det årets sista stand up, den nu så traditionella ROOKIEKVÄLLEN. Fem komiker två akter och en konferencier! Jag har några fribiljetter! Är du intresserad så ringer du till mig. 070 637 90 71

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post380

Äpplen & Ekebo!

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Sunday, December 12 2010 23:46:26

I fredagseftermiddag hade den ekonomiska föreningen Äppelriket Österlen årsmöte på idyllíska Ringsjöstrand hotell och camping utanför Hörby. Det var cirka 50 fruktodlare från Skåne som samlats för att äta jullunch, ha årsmöte och lyssna på stand up! Lars-Olof som är VD för Äppelriket träffade jag i höstas då jag underhöll på hans 60-års dag. Och dagarna efter fick jag en förfrågan angående justdenna dag. Så det var roligt att träffa Lars-Olof igen. Jag blev bjuden på en god jullunch, och det blev givetvis diskussioner om äpplen! Och det är inte utan att man blir lite förvånad hur mycket äpplen vi svenskar äter, och ännu mer förvånad blir man när man hör dessa gigantiska mängder ton äpplen som fruktodlarna producerar! Sen var jag för första gången i mitt liv på Äppelrikets årsmöte! Det blev både intressant och roligt att lyssna på. Jag avslutade årsmötet med 40 minuters comedy! Och det blev en go eftermiddag, med bl a. prat om julen, och en go dialog med fruktodlaren Staffan! Jag avslutade med "Kurt Olssons julsaga" och tackade för mig. Jag satte mig bilen några minuter i halv fem, nu skulle jag hem och sen till Ekebo.

Sista kvällen på Ekebo.

Sista kvällen på Ekebo gick helt ok. Det var inte fullsatt, men ändå rätt ok med folk. Bland gästerna denna kväll fanns Koenigsegg Automotive AB! Vi hade även Nyvångs skola på plats! Så det blev en del roliga dialoger och liknelser mellan dessa bord. Tur att det inte är någon skolgång på lördagar och söndagar längre i alla fall. (för lärarnas skull alltså)

Personligen så tycker jag att jag inte fick något grepp om dom denna kväll. Det blev för mycket svammel, dels från min sida, men även med dom som jag pratade med. Det gav inget och jag kom ingenstans. Fick dock in en del bra spontana dialoger med några personer men mer blev det inte.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det är väldigt svårt (omöjligt) att sätta ihop en julshow på så kort tid som vi gjorde. När jag jobbade med Magnus Ludwigsson, Jenny Wahlgren och Ann-Lie Rydé så träffades vi första gången åtta månader innan premiären. Sen jobbade vi till och från med julshowen, och det blev många resor upp till Stocholm. Och avslutade sista veckan innan premiären med intensivrep både dag och natt! Det är en process som man måste gå igenom om det ska bli bra. Vi fick fyra getingar i Kvällsposten för den julshowen. Förra årets julshow på Ekebo hette "One night with Santa" där jag jobbade tillsammans med Ida Sundelius, Ida Seve och Thomas Lindberg, vi träffades fyra månader innan och jobbade fram en show som fick betyg tre i HD. Och jag är säker på att om vi bara hade fått fyra-sex månader att jobba ihop, så hade vi även fått en mycket bättre julshow. För det krävs mycket jobb för att få till en bra show! Det är mycket material som ska fram, det är mycket material som ska sollas bort efter hand, och allt detta sker under en lång period. En julshow bruka sakta men säkert växa fram. Men man märker när det börjar stämma, när man får en helhet. Och helhet innebär hela showen, även ljud och ljus! Och det måste också sättas för att det ska bli bra, och det brukar ta några dagar. Något som vi inte fick i år.

Sen får man inte glömma att det även finns publik som inte bryr sig om vad som händer på scen! Det spelar ingen roll om personen på scen pratar eller sjunger. Bjuder företaget så ska det drickas och skrika med eller till sina arbetskamrater. Då är det julfest!

Nja,,,,så julshower är ju inte det optimala för en ståuppkomiker. (Jag vet det, men jag vet också att det kan fungera väldigt bra också.)
MEN! Det finns julshower, och det finns julshower!
OCH! Det finns ställen där det fungerar med julshow, och ställen där det fungerar mindre bra med julshow.

Ska fundera på detta tills nästa år.

Stort tack till: Helene Linqvuist, Sara Wendelford och Peter Öberg i House of fun och Lina Larsson, Emelie Bergkvist och Eric Olofsson från LL Dance Studio

Tack även till: Kalle som fixade ljuset

Och givetvis Roffe, RP Nöje och Jocke som fixade ljudet!

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post379

Det borde blivit bättre.

Arkiv 2010Posted by Göran Ebenhart Thursday, December 09 2010 08:55:27

Ibland är det små detaljer som gör att det inte blir så bra som det borde bli. Och ibland gör man felval, jag gjorde några igår. Jag var nere i Åhus på Åhusstrand där Hässleholmspolisen hade julfest. Cirka 150 pers. showtime 20:45, lugn julsfest. Perfekt!
MEN? Traditionen som dom har är att personalen ska gissa vilken komiker som döljer sig bakom tomtemasken? Ja? Ni förstår själva. Jag hade ju suttit där fortfarande om vi inte hade avslöjad det själva. Lite lättare när det är kändisar som Claes Malmberg, som har varit där tidigare. Nåja, den biten kunde jag inte göra så mycket åt. Men jag insåg direkt att jag hade ett dansgolv mellan mig och publiken. Det rörde sig om fem meter, och min första tanke var givetvis att gå ner för att få kontakt och närhet. Men hejdade mig då jag såg att dom som satt längst bak troligtvis inte hade sett mig om jag stått på golvet? Ett felval av mig, vilket märktes ganska tydligt när jag försökte prata med dom. Kontakten uteblev och därmed också dialogen med publiken. Vilket jag tycker är det väsentligaste i en stand up. Nu blev det jag och dom, istället för vi tillsammans. Visst försökte jag att få med dom under resans gång, men det lyfte aldrig riktigt. Det blev lite ostrukturerat hela tiden tycker jag. Och jag stressade även igenom vissa partier. Inte bra!
Sen är det alltid lite jobbigt att höra sin röst komma från ett annat håll än där man står, det blir alltid lite förvirrande, men det är petitesser i sammanhanget.

Nu ska det sägas att Ingvar Widéll (julfestarrangören på polisen i 26 år) var, som han sa: "mycket nöjd." Men jag vet ju hur det kan vara. Och det borde blivit bättre. Om jag bara hade gjort rätt val.

  • Comments(0)//blog.ebenhartcomedy.se/#post378
Next »